Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

Bloemendaalseweg122

Bloemendaalseweg 122

Bouwjaar: eind 18de, begin 19de eeuw

Rijks monument

 

Ouderlijk huis van de familie Rouwens

Het oude pand in de Voorbuurt, Bloemendaalseweg 122, is waarschijnlijk gebouwd eind 18de, begin 19de eeuw. Dit pand met  naastgelegen nummer 120, waren beide vele jaren de woonhuizen van de familie Rouwens. Het was Lambert Rouwens (1730-1820), geboren te Lisse, die in 1764 te Bloemendaal op de plek van nummer 120 en 122 zijn timmerbedrijf stichtte. Generaties na hem zouden het bedrijf voortzetten. Aan de zuidzijde van het pand komt men via een poort bij de oude achtergelegen bedrijfsgebouwen waar zich de werkplaats en opslagruimte bevindt. Nog steeds wordt die bebouwing door een aannemer als zodanig gebruikt (zie ook Bloemendaalseweg 120).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave