Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.32. Bloemendaalseweg 162.Huisje Oom Evert

Bloemendaalseweg 162

19de eeuw

Rijks monument

Huisje van Oom Evert

Het kleine, landelijke huisje, met rieten dak dat op de hoek staat Bloemendaalseweg-Ter Hoffsteedeweg,  stond vroeger bekend als de woning van Oom Evert. De oud Bloemendaler D. C. Houtgraaf schrijft over dit huisje in zijn jeugdherinneringen rond 1890 het volgende: ‘In het nog bestaande huisje  woonde de timmerman van Lindenheuvel, E. Cassee, onder ons beter bekend als Oom Evert’. In de 18de, begin 19de eeuw, was deze zandheuvel (nu de locatie van het gemeentehuis) de droogberg  van blekerij de Dompvloed die er tegenover lag. In 1820 kocht Willem Otto Berg de voormalige droogberg en bouwde er vervolgens zijn buitentje Bloemenheuvel. Daarna kwam het in handen van de familie Borski en weer later behoorde het buitenplaatsje aan mevrouw J. J. van der Vliet-Borski . Zij liet op die gronden in 1900 voor haar dochter en schoonzoon aan de Ter Hoffsteedeweg het nieuwe Lindenheuvel bouwen (zie ook Bloemendaalseweg 130-150a).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave