Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

bloemendaalseweg 170

Bloemendaalseweg 170

Gerrit van Arkel

1911

Gemeentelijk monument

 

Kweekduin 

De villa uit 1911 naar ontwerp van Gerrit van Arkel (1858-1918) in het Kweekduin, is geïnspireerd op de Hollandse architectuur van de zeventiende en achttiende eeuw. De Amsterdamse architect Van Arkel behoorde rond 1900 tot de toonaangevende architecten in Nederland. Na in de jaren tachtig van de negentiende eeuw voornamelijk in de stijl van de neorenaissance te hebben gewerkt, ontwikkelde hij zich tot één der belangrijkste Art Nouveau architecten van Nederland. Hij ontwierp in Amsterdam de Diamantbeurs en diverse diamantslijperijen, waaronder de beroemde Asscher, waar de Cullinan is geslepen. Ook tekende hij voor bedrijfsgebouwen, woonhuizen en kantoren. Klokgevels, die Van Arkel in zijn woonplaats dagelijks zag, ontwierp hij niet in Amsterdam, wel in Overveen. 

Nadat decennialang de architectuurstijl van Van Arkel genegeerd is vanwege de ‘oneerlijke’ en ‘onwaarachtige’ stijlonzuiverheid, is sinds de jaren zeventig een kentering gaande. Inmiddels zijn vele gebouwen van Van Arkel op de Rijksmonumentenlijst geplaatst. 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave