Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.19.Bloemendaalseweg 188-188a. Villa Duinrust   3

Bloemendaalseweg 188 -188a

Haitsma Mulier

1870 / 1898

Gemeentelijk monument

Villa Duinrust 

De villa is gebouwd circa 1870 en verbouwd in 1898 door de architect Haitsma Mulier in de stijl van het neoclassicisme. De villa in het Kweekduin, behoort tot de vroege bebouwing aan de doorgaande Bloemendaalseweg en behoort als zodanig niet tot de opzet van het later ontworpen villapark Kweekduin. De stijl van het neoclassicisme - in die tijd in de mode - is niet te verwarren met de latere landhuisarchitectuur, die veel meer direct op Hollandse zeventiende- en achttiende-eeuwse voorbeelden teruggaat. Tussen beide historisch georiënteerde bouwstijlen zou rond 1900 de architectuur van de Nieuwe Kunst of de Jugendstil haar intrede doen. Haitsma Mulier ontwierp in Bloemendaal voorts het huis De Viersprong aan de Zandvoorterweg 62.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave