Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.20.Bloemendaalseweg 223. Willemshoeve   2

Bloemendaalseweg 223

J. F. Eldering

1900

Gemeentelijk monument

Willemshoeve

De beeldbepalende villa Willemshoeve, in 1900 door 

J. F. Eldering ontworpen, is in de stijl van de Nederlandse Jugendstil. Met gebruik van een aantal basiskenmerken heeft de architect een grote variatie in vormen weten te creëren. De driedimensionaliteit van het complexe ontwerp wordt met name in de kap op bijzonder ingenieuze wijze tot uitdrukking gebracht. Opvallend is dat de externe decoratie beperkt is tot het tegeltableau WILLEMSHOEVE. De villa is vrijgelegen op de hoek met de Céaralaan. De latere aanbouwen, met name de uitbreiding ter rechterzijde van J. P. Rijnierse uit 1908 voor de oorspronkelijke bouwheer, zijn geheel in stijl opgetrokken.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave