Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

bloemendaalseweg 237

Bloemendaalseweg 237-237a

C. H. Peters

19de eeuw

Gemeentelijk monument

De villa Willemsoord behoort tot de vroege bebouwing aan de Bloemendaalseweg en is later ingebouwd in de bijna geheel verdichte lintbebouwing aan deze zijde van de weg. Ter linkerzijde is nog wel een ruime doorgang overgebleven. Het bouwjaar is onbekend, maar gelet op de vensterdetaillering is rond 1870 een mogelijke datering. De stijl is die van het neoclassicisme zonder al te veel opsmuk. Kenmerkend zijn de grijswitte pleisterlaag die het geheel lichter maakt en het eenvoudige klassieke hoofdgestel. Bijzonder aan deze villa is de glasdeur – in feite een tuindeur -  aan de kant van de doorgaande weg: de voordeur als achterdeur. Deze situatie is ontstaan in 1936 bij de splitsing van de villa in twee wooneenheden. De oorspronkelijke symmetrische indeling van vijf vensterassen met in het midden één entree is daarmee geen onnodig geweld aangedaan.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave