Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.36. Bloemendaalseweg 244.Belvedere Hoofdgebouw

Bloemendaalseweg 244

A. A. de Maaker

1928

Rijks monument

Hoofdgebouw buitenplaats Belvedère.

Het noord zuid gericht langgerekt hoofdgebouw van Belvédère uit 1928 is opgetrokken in neo Lodewijk XIV stijl naar ontwerp van architect 

A. A. de Maaker. Het huis werd gebouwd op de plek na het afbreken van de villa van architect 

C. B. Posthumus Meyjes uit 1903. De Maaker schiep een gebouw op rechthoekige plattegrond met hoekrisalieten aan de langgerekte noordoost- en zuidwestgevel. Het gebouw telt twee bouwlagen en een kap die bestaat uit een omlopend schilddak. De ingang bevindt zich bij het monumentale inrijhek aan de Bloemendaalsweg.  In 1983 werd Belvédère  door een zware brand getroffen waarna deze weer werd hersteld.  In de vorige eeuw had de buitenplaats een eigen opstapplaats naar het perron van station Overveen die tot stand was gekomen door de toenmalige bewoners, de familie Borski. 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave