Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.19.Brouwerskolkweg 12. Dienstwoning 1880

Brouwerskolkweg 12

C. Musken

1860

Gemeentelijk monument

Dienstwoning Duinlust

Brouwerskolkweg 12 maakt deel uit van het landgoed Duinlust en ligt op een hoge duinrug en is vanaf de brede, in 1840 gegraven zanderijvaart, in volle glorie zichtbaar. De zijgevels en de gevel aan de Brouwerskolkweg zijn vrijwel onzichtbaar. De woning is waarschijnlijk rond 1881 gebouwd als dienstwoning van Duinlust. Het is de periode dat landgoed Duinlust een grootse verbouwing ondergaat. Veel dienstwoningen, onder meer aan de Duinlustweg, zijn in deze periode gebouwd. Architect C. Muysken (1843-1902) levert daarvoor het ontwerp. De architect van Brouwerskolkweg 12 is vooralsnog niet bekend. Maar het is goed mogelijk dat Muysken ook hier het ontwerp tekent. Het pand is uitgevoerd in Chaletstijl waarbij het met baksteen gevulde vakwerk met siervakken met stijlen en regels kenmerkend is evenals de toepassing van het brede dakoverstek met de brede spitsboogvormige windveren. Neogotische stijlkenmerken zijn aanwezig in de verschillende spitsboogmotieven zoals bijvoorbeeld in de bovenlichten van de verdiepingsramen. In 1964 vindt een ingrijpende verbouwing plaats. Het oorspronkelijke begane grondvenster in de voorgevel rechts wijzigt in een groot, driedelige, gevelopening. De oorspronkelijk gesloten linker zijgevel krijgt een venster op de begane grond en op de verdieping.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave