Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.20.Brouwerskolkweg 14.Dienstwoning 1880  2

Brouwerskolkweg 14

C. Muysken

1906

Gemeentelijk monument

Dienstwoning Duinlust

Brouwerskolkweg 14 maakt deel uit van het landgoed Duinlust en ligt op een hoge duinrug en is vanaf de entree van landgoed Middenduin en vanaf de brede, in 1840 gegraven zanderijvaart, in volle glorie zichtbaar. De zijgevels en gevel aan de Brouwerskolkweg zijn vrijwel onzichtbaar. De woning is in 1906 gebouwd als dienstwoning van Duinlust. De architect van Brouwerskolkweg 14 is vooralsnog niet bekend. Maar het is goed mogelijk dat C. Muysken (1843-1922), ontwerper van villa Duinlust en bijbehorende dienstwoningen, ook hier het ontwerp tekent. Het pand is uitgevoerd in Chaletstijl waarbij de brede dakoverstekken met makelaar en sierspanten kenmerkend zijn. Landgoed Duinlust ligt aan de westzijde van de Duinlustweg aan de voet van de duinrand. Het beroemde Kraantje Lek grenst aan de westzijde. Noordoostelijk ligt landgoed Middenduin en de Brouwerskolk. Zuidwaarts, aan de overzijde van de weg, ligt landgoed Elswout. Landgoed Duinlust dateert uit 1814. In dat jaar krijgt het terrein één eigenaar die het omtovert tot buitenplaats Duynlust. Duinlust krijgt met de bouw van onder meer een oranjerie en herenhuis het uiterlijk en inrichting passend van een toenmalige buitenplaats. De nog aanwezige gebouwen van de voormalige buitenplaats dateren van na 1881. In dat jaar komt een grootscheepse verbouwing van het landgoed op gang wanneer Johanna Jacoba van der Vliet-Borski, na de dood van Willen Borski II, eigenaar wordt van Duinlust. Zo dateert het huidige landhuis uit 1882. Deze villa, naar ontwerp van C. Muysken, is een rijksmonument. Muysken is eveneens de ontwerper van veel dienstwoningen op Duinlust.   

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave