Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.A.23.Prins bernhardbrug O-veen  4

Brouwerskolkweg bij 5

Prins Bernhardbrug

Gemeentelijk monument

De Prins Bernhardbrug maakt deel uit van de Gemeentewerf en staat aan de Brouwerskolkweg en overbrugt de spoorbaan Haarlem-Zandvoort. De brug is gebouwd nabij de dienstwoningen en het kantoorgebouw van Publieke Werken. Hij dateert uit 1936, uit dezelfde periode als de Gemeentewerf, en is gebouwd om de bereikbaarheid van het complex Publieke Werken te vergroten. Op 17 september 1936 wordt de brug feestelijk opengesteld. Negen dagen eerder, op 8 september, is de verloving bekend gemaakt van prinses Juliana met prins Bernhard. Ter gelegenheid hiervan wordt besloten de brug naar de prins te vernoemen en een beeldhouwwerk te plaatsen ter herinnering. Het beeldhouwreliëf, dat feestvreugde als onderwerp heeft, is gemaakt door J. M. Veldheer (1892-1987). Op 12 december 1937 wordt het op de brug geplaatst. 

 G.A.23.Prins bernhardbrug O-veen  3

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave