Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.50.Duinlustweg 4-6-8.Drie dienstwoningen op heuvel

Duinlustweg 4-6-8

Eind 19de eeuw

Rijks monument

Dienstwoningen landgoed Elswout

Onderdeel uitmakend van het complex “dienstwoningen met schuur aan de Duinlustweg bij buitenplaats Elswout”. Gebouwd eind 19de eeuw op een langgerekte rechthoekige plattegrond en opgetrokken uit paarsrode baksteen in staand verband met een plint, afgesloten door een rollaag, in een donkerder kleur baksteen. In voor- en zijgevels is in het metselwerk een tweede rollaag aangebracht ter hoogte van de onderdorpel van de vensters. Deur- en vensteropeningen in alle gevels worden door strekken bekroond. Ter hoogte van de verdieping zijn in de gevels muurankers geplaatst. De twee buitenste woningen bestaan uit één bouwlaag onder een zadeldak waarvan de nok loodrecht staat op de weg. De tussengelegen woning ligt iets naar achteren, bestaat eveneens uit één bouwlaag onder een zadeldak waarvan de nok evenwel loodrecht staat op die van de twee flankerende huizen.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave