Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.52.Duinlustweg 16.Toegangspartij

Duinlustweg 10

Toegangspartij Duinlust

Rijks

monument

Complex Duinlust

De diagonaal op de hoofdrichting van de Duinlustweg geprojecteerde toegangspartij is onderdeel van de historische buitenplaats Duinlust. In 1882 gebouwd naar ontwerp van C. Muysken in de trant van de neorenaissance met Italianiserende elementen. De thans asymmetrisch toegangspartij was in oorsprong symmetrisch. Rond 1960 verdween het uit drie pijlers bestaande gedeelte tussen de brede doorgang voor wagens en de zuidelijke muur van de portierswoning waarop de toegangspartij aansloot. De hardstenen plint van dit verdwenen muurgedeelte is ter plekke nog aanwezig. Het smeedijzeren draaihek en de zandstenen onderdelen van dit verdwenen gedeelte worden door de eigenaar van de portierswoning bewaard.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave