Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.53.Duinlustweg 22.Kraantje Lek

Duinlustweg 22

18de eeuw

Rijks monument

Kraantje Lek uitspanning

De witgepleisterde uitspanning bestaat al vanaf de 18de eeuw.  Het toen reeds bestaande Kraantje Lek, vroeger genaamd herberg Rockaers aan de voet van de Blinkert, werd in 1739 gekocht door G. P. Boudaen, eigenaar van de buitenplaats Elswout. Van toen af zou de herberg nog lang deel uitmaken van Elswout. Bekenheid genoot Kraantje Lek bij de Zandvoortse vislopers. Voor hen was deze herberg  een tussenstop om even op adem te komen die te voet met hun manden met vis op weg waren naar de Haarlemse vismarkt. Bekend was ook de naast Kraantje Lek staande zogenaamde ‘holle boom’. Men vertelde de jeugd dat daar de kindjes vandaan kwamen. De boom is nu geëvalueerd tot een bronzen kunstwerk als herinnering aan deze oude iepenboom.

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave