Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.61. Duinvlietspad 2.Rentmeesterswoning voorm Elswout

Duinvlietpad 2

1847

Rijks monument

Voormalige Rentmeesterswoning Elswout


De witgepleisterde voormalige rentmeesterswoning van landgoed Elswout, gebouwd 1847, is gelegen tegenover het poortgebouw op de hoek Duinvlietspad-Elswoutslaan. Het in eclectische stijl gebouwde pand werd met de stenen gemetseld van de in 1806 afgebroken oranjerie annex tweede poortgebouw, die Gabriël Marselis in de 17de eeuw had laten bouwen. De oude luidklok ervan kreeg een plaats op de rentmeesterswoning. Sindsdien hebben in het pand verschillende rentmeesters gewoond.

 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave