Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.70. Kettingbrug Elswout

Elswoutslaan 20

Rijks monument

Complex Elswout


Kettingbrug Elswout
De kettingbrug is een holle brug, voorzien van ijzeren liggers en een houten dek, aan de zijkanten gedragen door ijzeren bouten die zijn gehaakt over vier kettingen, waarvan aan iedere zijde twee zijn gespannen over taps toelopende, halfrond beëindigde, bovenaan van twee omlopende geprofileerde lijstjes voorziene vierkante palen en op de oevers in de grond zijn verankerd. De liggers zijn aan de buitenzijde dicht bezet met geprofileerde ronde knoppen van twee afwisselende patronen (19e eeuw, oorspronkelijk met loshangend dek). Recentelijk hersteld. De brug in het westen van het park Elswout gelegen bevindt zich bij de folly Ka-Buur.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave