Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.71.Oranjerie Elswout

Elswoutslaan 22

C. Muysken

1882-1883

Rijks monument

Complex Elswout


Oranjerie van Elswout
De oranjerie van Elswout is een monumentaal voorbeeld van 19e-eeuwse oranjerie-architectuur in Nederland, in 1882/83 opgetrokken naar ontwerp van C. Muysken. Het is een langgerekt gebouw, bestaande uit een ongeveer vierkant middenpaviljoen onder tentdak met gebogen schilden en vaasvormige bekroning, waartegen aan de achterzijde een lage platgedekte aanbouw, twee lagere en smallere zijvleugels, waarvan de daken eveneens gebogen schilden bezitten, en aan ieder uiteinde een kas, samengesteld uit een platgedekt rechthoekig gedeelte en een “apsis” onder kwartbol. De oranjerie keert de vrijwel blinde, niet in het gezicht staande bakstenen achtergevel naar de langs de moestuin lopende gracht; de voorgevel is daarentegen met natuursteen bekleed en uiteraard zeer open: hij bevat in elke zijvleugel vier en in het middenpaviljoen drie beglaasde deuren, welke laatste zijn gevat in een uit drie gekoppelde bogen samengestelde ondiepe portiek. Van oorsprong werden er ’s winters de niet winterharde kuipplanten in de verwarmde oranjerie overwinterd. Thans heeft de oranjerie een horecabestemming. Van oorsprong werden er ’s winters de niet winterharde kuipplanten in de verwarmde oranjerie overwinterd. Thans heeft de oranjerie een horecabestemming.
rijks

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave