Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.63. Elsw-Hoek

Elswoutslaan 2

B.W.J. Ziesenis

1807

Rijks monument

 

Complex Elswout


Landgoed Elswoutshoek Hoofdgebouw
De buitenplaats Elswoutshoek is in 1807 door B. W. J. Ziesenis gebouwd
als (of verbouwd tot) een vierkant huis onder schilddak. Omstreeks 1840 is het huis vergroot waarbij de ingang naar het noorden is verplaatst en verbouwd en uitgebreid in 1e kwart 20e eeuw. Tegen de oostgevel bevindt zich een door een balkonbalustrade bekroonde veranda waarnaast een terras waarvan de glazen overdekking wordt gedragen door twee Toscaanse zuilen en twee vierkante hoekpijlers. Op de plek van het huidige Elswoutshoek, bij de splitsing Duinlustweg-Elswoutslaan en Brouwerskolk, woonde in 1690 Cornelis Dirckse. Zijn bezit wordt dan beschreven als: ‘de grondt van een welbeplante thuyn met sijn heijninge en huysinge in de dorpe van Tetroode’ In 1718 was het Jan Romswinckel ,eigenaar van het landgoed Elswout, die de hofstede kocht en er de toepasselijke naam Elswoutshoek aan gaf. Daarna zou het buiten deel gaan uitmaken van het zuidelijker gelegen Elswout. De oude 17de eeuwse woning werd in 1807 door de familie Borski vervangen door een nieuwe woning naar het ontwerp van architect B. W. J. Ziesenis. In 1920 verkochten de erven van Johanna Borski Elswoutshoek aan de heer Hendrik Luden. In 1950, toen het landgoed niet meer tot Elswout behoorde kwam het in particuliere handen.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave