Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.67.Elswoutslaan 12-14.Poortgebouw

Elswoutslaan 12-14

2e helft 17e eeuw

Rijks monument

 

 

Complex Elswout


Poortgebouw buitenplaats Elswout
Het bakstenen poortgebouw zonder verdieping, bestaat uit een poortvleugel en twee haaks daarop aan de uiteinden aansluitende dwarsvleugels, gedekt door een omlopend schilddak (2e helft 17e eeuw). De poortvleugel bevat in het midden een doorrit met aan de binnen- en buitenzijden doorgangen onder anderhalfsteens rondbogen, die erboven geplaatste verdiepte velden doorbreken en die worden geflankeerd door lisenen, eveneens voorzien van verdiepte velden; de boog van de buitenste, van deuren voorziene doorgang bevat een gebeeldhouwde gevelsteen met het opschrift ELSWOUT.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave