Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.97. Korte Zijlweg 10.voorm dienstwoning Duinzicht

Korte Zijlweg 10

19e eeuw

Rijks monument

Voormalige dienstwoning Duinzicht


De woning aan de Korte Zijlweg is waarschijnlijk gebouwd vroeg 19de eeuw. Deze ligt ten zuiden van het parkeerterrein van voormalig restaurant Roozendaal en achter de zogenaamde doodgraverswoning. Het is de voormalige dienstwoning geweest van het buitentje Duinzicht dat tegenover de katholieke kerk was gelegen. In de 1838 kwam dit bescheiden buitentje in eigendom van mevrouw Johanna Borski van de Velde. Het grensde ten zuiden aan het buiten Vaart en Duin. Eind 19de eeuw gingen de gronden van Duinzicht,, als een geheel, tot Vaart en Duin gaan behoren. (zie ook Korte Zijlweg 8).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave