Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.98.Korte Zijweg 12.Hoofdgebouw Vaart en Duin

Korte Zijlweg 12

D.E.L. van den Arend

19e eeuw

Rijks monument

 

Complex Vaart en Duin

Hoofdgebouw
Het hoofdgebouw van de buitenplaats Vaart en Duin is in 1880 in eclectische trant gebouwd naar ontwerp van architect D. E. L. van den Arend. In 1903 werd het hoofdgebouw aan de achterzijde (W) uitgebreid met een aanbouw, vermoedelijk naar ontwerp van S. Roog. In 1905 werd er voor het hoofdgebouw een nieuw interieur ontworpen door de Amsterdamse architect Ed. Cuypers. In 1962 werd het gebouw inwendig verbouwd. Wat er van het door Cuypers ontworpen interieur nog resteert is niet bekend. De circa 9 hectare grote buitenplaats Vaart en Duin grenst ten noorden aan Belvédère en ten westen aan het Brouwerskolkpark. Vaart en Duin is thans nog een van de weinige buitenplaatsen die particulier bewoond wordt en is sinds 1998 rijksmonument. De afzonderlijke onderdelen, deels in een landschappelijke parkaanleg, bestaan uit het hoofdgebouw, tuinmanswoning, oranjerie, stalgebouw met koetsierswoning en heeft twee ingangen aan de Korte Zijlweg. De buitenplaats is ontstaan uit twee afzonderlijke buitens, namelijk Vaart en Duin en het naastgelegen Duinzicht. In 1838 kwamen beide buitens in bezit van Johanna Borski die het daarna tot een geheel samengevoegde tot Vaart en Duin.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave