Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.99.Korte Zijlweg 14.Orangerie Vaart en Duin

Korte Zijlweg nabij 14

J.D. Zocher

18de eeuw

Rijks monument

Complex Vaart en Duin


Oranjerie buitenplaats
De in 1836 gebouwde oranjerie is onderdeel van de buitenplaats Vaart en Duin. De op een rechthoekige plattegrond gebouwde oranjerie is één bouwlaag hoog onder plat dak en opgetrokken in baksteen en crème gepleisterd. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect J. D. Zocher. In de voorgevel (Z) bevinden zich een viertal achtruits dubbele openslaande houten
deuren. Tussen deze deuren en op de hoeken van de voorgevel zijn in totaal vijf pilasters aangebracht. De zijgevels hebben ieder één dubbele openslaande houten deur, identiek aan die in de voorgevel. In de achtergevel bevinden zich geen deuren of ramen. Het is een voorbeeld van uit de eerste helft van de 19de eeuw daterende, in neoclassicistische bouwtrant opgetrokken, tuinarchitectuur. In de oranjerie bevindt zich een gedenksteen met de inscriptie: “Gebouwd 1836, M. J. Warin Weduwe Hooft, Geboren 1748”.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave