Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.62. Lonbar Petrilaan 5 Overveen Sandenhoef

Lonbar Petrilaan 5

H.A.J. Baanders

1915

Gemeentelijk monument

Villa Sandenhoef


De zeer fraaie villa Sandenhoef in het Keekduin voorzien van de naam en jaartal 1915, is gebouwd naar ontwerp van H. A. J. Baanders. Herman Ambrosius Jan Baanders (1876-1953) en Jan Baanders (1884-1966) waren landelijk bekende architecten, die
op het bureau van hun vader, de evenzeer bekende architect, H. H. Baanders het vak hadden geleerd. De gebroeders Baanders ontwierpen in de gemeente Bloemendaal vele villa’s, over het algemeen naar de smaak van de toenmalige gegoede burgerij: een traditioneel landelijk woonhuis onder een overkragende, hoge rieten kap. Zeer fraai
in de villa zijn de verschillende glas-inloodramen die gemaakt zijn door de bekende Haarlemse glazenier Willem Bogtman (18821955). De voorbeelden voor dit landhuistype waren afkomstig uit het Gooi. Het huis aan de Lonbar Petrilaan is een bijzondere variant op het door Hanrath ontworpen eigen woonhuis met atelier in Hilversum.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave