Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

militaireweg 2a 2 b

Militaireweg 2a-2b

Architect: C. C. van Beaumont

1925

Gemeentelijk monument

 

Het dubbel woonhuis Jakiadto uit 1925 is naar ontwerp van de Haarlemse architect 

C. C. van Beaumont en behoort tot het beste werk in de stijl van de Amsterdamse School in Bloemendaal. Het huis is op te vatten als een geboetseerd geheel en vertoont tot in het kleinste detail de creativiteit van de ontwerper, die in de Nederlandse architectuurgeschiedenis nogal onderbelicht is gebleven. Karakteristiek voor de stijl in het algemeen en het huis in het bijzonder is de ver doorgetrokken kap die in feite een volwaardige verdieping herbergt en de parabolide vormen van de bouwvolumes die de kap doorbreken. 

Het ontwerp van het villapark Kweekduin is van de hand van de bekende tuin- en landschapsarchitect L. A. Springer uit 1898-1899. In het wegenplan maakt hij optimaal gebruik van het aanwezige duinlandschap, door de straten overwegend noord zuid te laten verlopen. De opdrachtgever van het in de nabijheid van een station ontwikkelde villapark was de NV Binnenlandsche Exploitatiemaatschappij van Onroerende Goederen, dezelfde maatschappij die ook Kinheimpark zou ontwikkelen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave