Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.70.Militarenweg 16.Villa Aardenburg  2

Militaireweg 16

Architect: Jacob van den Ban

1905

Gemeentelijk monument

 De villa Aardenburg in het Kweekduin, is naar ontwerp van de regionaal actieve architect Jacob van den Ban (vaak in combinatie met Roog), uit 1904 (voltooiing 1905). De architectuur van de villa vertoont invloeden van de Duitse villabouw (J. M. Olbrich bijvoorbeeld) en behoort daarmee tot een bijzondere stroming uit de Nederlandse bouwkunst van rond de eeuwwisseling. De architect Van den Ban maakte, als veel architecten van zijn generatie, de ontwikkeling door van neorenaissance naar de Nieuwe Kunst en nam daarmee indirect stelling tegen de meer rationeel ingestelde stroming van Berlage en De Bazel. De villa is markant gelegen op de hoek van de Militairenweg en de Ter Hoffsteedeweg. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave