Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

korte zijlweg 3

Korte Zijlweg 3

1855

Gemeentelijk monument

Voormalige kosterswoning

Het complex Rooms Katholieke Kerk Overveen is gesitueerd aan de oostzijde van de Korte Zijlweg. Aan de overzijde ligt het landgoed Vaart en Duin. Het Houtmanpad en Brouwersvaart met het aangrenzende open weiland vormt de zuidelijke en oostelijke begrenzing. De Rooms Katholieke parochiekerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis wordt in 1855 gebouwd. De neogotische kerk met kerkhof en pastorie wordt in de jaren daarna uitgebreid met onder meer het Mariagesticht en een kosterswoning. Het totaal vormt een imposant complex met katholieke signatuur. Vanaf het Houtmanpad is er een indrukwekkend zicht op het kerkcomplex.  

Korte Zijlweg 3 is vrijstaand gelegen ten noorden van de Rooms Katholieke Kerk. Het is in 1910 gebouwd als kosterwoning. Opdrachtgever is het Rooms Katholieke Kerkbestuur. Het ontwerp is traditioneel met lichte invloed van de Chaletstijl dat onder meer zichtbaar is in de toepassing van gesneden consoles bij de portiekentree achter de trap. Het oorspronkelijke karakter is behouden. In 1939 is in de rechter zijgevel een zesruits raam met houten luik geplaatst. Bij het raam op de verdieping van de voorgevel zijn in latere tijd zijlichten toegevoegd. Tegenwoordig is het pand in gebruik als kantoor. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave