Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.94.Korte Zijlweg 5.Graf-Kapel

Korte Zijlweg 5

Architect: Th. Molkenboer

1864

Rijks monument

 

Bisschoppelijke Grafkapel

Tegen de noordzijde van, en deels onder het koor van de reeds beschermde De Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, is de aangebouwde bisschoppelijke grafkapel. Deze is uitgevoerd in neogotische trant naar postuum ontwerp van Th. Molkenboer in 1864. De in dezelfde baksteensoort als van de kerk opgetrokken grafkapel, waarvan de muren zijn voorzien van een kanteelachtige bekroning en van overhoeks geplaatste steunberen, is alleen van buiten af toegankelijk, vanaf de zijde van de begraafplaats, door middel van een voorportaal. De voorgevel bevat boven het van dubbele spitsboogvormige deuren met ijzeren gehengen voorziene portaal het opschrift locus depositionis episcoporum sanctae ecclesiae harlem met christelijke (graf)symbolen, en voorts een vierpas en vijf wapenschilden; het middelste kanteel wordt bekroond door een kruis. De linkerzijgevel bevat een spitsboogvenster met glas in lood en een smal portaalvenster. De korte rechterzijgevel is vrijwel blind. Inwendig leiden vier treden naar de lager gelegen grafkelder, die door stenen kruisribgewelven wordt overkluisd en die door een spitsboogvormige doorgang van het portaal wordt gescheiden. Te weerszijden bevinden zich aan de korte zijden elk zes natuurstenen gedenkplaten, waarvan zes met inscriptie ter nagedachtenis van de sinds 1861 overleden Haarlemse bisschoppen. Tegen de achterzijde bevinden zich een eenvoudig altaar en gebeeldhouwd stenen kruis met Christusfiguur. De vloer bestaat uit gele plavuizen. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave