Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.96. Korte Zijlweg 8.Doodgraverswoning

Korte Zijlweg 8

19de eeuw

Rijks monument

Voormalige doodgraverswoning

Deze voormalige zogenaamde doodgraverswoning, waarschijnlijk gebouwd in de 19de eeuw, lag ten zuiden van het parkeerterrein van voormalig restaurant Roozendaal en het oude Overveense kerkhof. Het huisje was een restant van de oude begraafplaats en stond pal aan de weg, net voorbij de ingang van het kerkhof. Bij de wegverbreding  van de Korte Zijlweg stond dit huisje in de weg en zou het worden afgebroken. Door tussenkomst van een aantal burgers om het te behouden is het huisje in 1938 wel afgebroken maar vijftig meter naar achteren weer opgebouwd. De oude begraafplaats werd in 1947 gesloten en tenslotte geruimd (zie ook Korte Zijlweg 10). 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave