Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.30. Bloemend.weg 150 Overbeek-Lindenheuvel 1

Bloemendaalseweg 150-150a

Architect: I. H. Warnsinck

1840

Rijks monument

Overbeek voorheen Lindenheuvel

De neoclassicistische witte villa Overbeek, zoals de naam reeds zegt, ligt tegenover het buiten De Beek aan de westkant van de Bloemendaalseweg. De villa werd gebouwd in de herfst van 1840 naar ontwerp van architect I. H.  Warnsinck met even noordelijk gelegen stal met koetshuis, koetsierswoning en aangebouwde oranjerie. Het buiten werd gebouwd in opdracht van mevrouw Johanna Borski van de Velde voor haar zoon David Borski en kreeg de naam Lindenheuvel. Toen in 1900 mevrouw Van der Vliet-Borski Lindenheuvel in eigendom had gekregen, liet zij voor haar dochter Olga C. A. van der Vliet, gehuwd met A. Burdet, op het terrein aan de Ter Hoffsteedeweg een nieuw Lindenheuvel bouwen. Het oude Lindenheuvel aan de Bloemendaalseweg kreeg vanaf toen de naam Overbeek. In tussen was de villa met een vleugel aan de westkant uitgebreid. Een gedeelte van de bijgebouwen van Overbeek zijn met de jaren overgegaan op een andere eigenaar en staan nog gedeeltelijk op het naastgelegen terrein van sportacademie Nauwlaerts de Agé.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave