Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.72. Elswoutslaan boerderij Elsw

Elswoutlaan 24,

Architect: C. Muysken

1884

Rijks monument

 

Complex Elswout 

Boerderij Elswout

Het hoofdgebouw van de boerderij is ongeveer een vierkant gebouw, waarvan het definitieve ontwerp door C. Muysken uit 1884 dateert. Het bestaat uit een eveneens ongeveer vierkante koeienstal, aan drie zijden omgeven door vleugels waarvan de zuidelijke en noordelijke aan beide uiteinden iets buiten het vierkant steken. Deze vleugels bevatten diverse stallingen, bedrijfs- en woonruimten, waarboven zich zolders uitstrekken; tegen de westelijke vleugel is een veranda geplaatst. Het gebouw heeft bakstenen gevels met een omlopende sokkel, gevormd door het verspringen van baksteenlagen, waarvan twee als rollaag zijn uitgevoerd. In de noordelijke vleugel, die naar de toegangsweg is gekeerd, bevindt zich de woonruimte. 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave