Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.66.Elswout. Tuinhuis.Hertenkamp

Elswoutslaan bij 10

Rijks monument

Complex Elswout 

Tuinhuis t.o. de gele brug

Het tuinhuis bij de hertenkamp en Elswoutslaan is een karakteristiek voorbeeld van door Van Laar’s Magazijn van Tuinsieraaden (1802) geïnspireerde parkstoffering. Het is tussen 1812 en 1844 opgetrokken als een vierkant houten gebouwtje in gemengd classicistische en gotiserende trant, gedekt door een aan voor- en zijkanten overstekend zadeldak en verdeeld in een benedenruimte en een vliering.

De oorspronkelijk van glas, thans open voorgevel bevat vier halve zuilen waartegen ter hoogte van de vlieringvloer bij wijze van kapiteel een krans van acanthusbladeren is getimmerd. De zuilen dragen een schot waarin tussen de middelste zuilen een gotische, in een spitsboog gevatte driepasboog is gespannen die nog van de oorspronkelijke, in ijzeren roeden gevatte beglazing is voorzien; te weerszijden hiervan zijn vierpassen in cirkels en onder de daknok een gotisch bedoeld ornamentje geschilderd. Van de uit planken samengestelde zijwanden bevat de westelijke een groot, oorspronkelijk gietijzeren roosvenster met “gotische” traceringen.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave