Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.69.Elswoutslaan 18.Westelijk stalgebouw

Elswoutslaan 18

Midden 17e eeuw

Rijks monument

Complex Elswout 

Westelijk koetshuis Elswout

Het westelijk stal- en koetshuis is een rechthoekig bakstenen gebouw onder schilddak. Het is voorzien van een omgaande gootlijst met in de gevel sierende delen van natuursteen (midden 17e eeuw, later gewijzigd).

De gevel aan de zijde van de oprijlaan vertoont blinde deur- en vensternissen en heeft een middenrisaliet waarin een deur en daarboven een rond venster, gevat in een natuurstenen omlijsting met festoenen; de risaliet wordt bekroond door een fronton met bakstenen vulling waarin een rond venstertje, geflankeerd door driehoekige uitkragende velden.

De vlakke achtergevel, waarvan de indeling later geheel is gewijzigd, vertoont nog een aantal strekken van de oorspronkelijke vensteropeningen. De oostelijke gevel is voor 1812 vernieuwd en toen voorzien van een natuurstenen plint en twee korfbogige dubbele inrijdeuren onder anderhalfsteens bogen;

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave