Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.53. Tuinhuis bij de grote Zw. brug

Elswoutslaan bij 22

Tuinhuis op landgoed Elswout

1812

Rijks monument

 

Complex Elswout

Tuinhuis op landgoed Elswout

Het houten tuinhuis bij de Grote Zwitserse brug is aan de voorzijde op de hoeken afgeschuind onder een overstekend rieten dak. De voor- en zijwanden zijn voorzien van een decoratieve aftimmering van verticaal, horizontaal en schuin geplaatste stammetjes, terwijl de acht staanders waartussen deze wanden zijn gespannen, alsmede verschillende horizontale lijsten, de daklijst en een spitsboog in de door het dak overhuifde topgevel zijn bekleed met boomschors. Onder genoemde spitsboog bevindt zich een deuropening en te weerszijden daarvan respectievelijk een achthoekige, afschuining en een zeshoekige vensteropening (waarschijnlijk gebouwd tegen het midden van de 19e eeuw).

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave