Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

parkhekkortezijlweg

Korte Zijlweg nabij 12

Bouwjaar: 18de eeuw

Rijks monument

 

Complex Vaart en Duin

Parkaanleg en toegangshek

De tuin- en parkaanleg van de buitenplaats Vaart en Duin is in verschillende perioden tot stand gekomen. Op de zuidzijde van het terrein bevinden zich in het verwilderde loofbos restanten van een 18de eeuwse landschappelijke parkaanleg in de vorm van een slingerende beek, bamboe bosschages, rhododendron struiken, een brug, en een laan van afwisselend linden en kastanjebomen. Op de overgang van tuin naar bos liggen in de buurt van de tuinmanswoning en oranjerie, onder meer nog een ommuurde moestuin en enkele oude kassen.

Toegangshek aan de noordzijde

Het toegangshek aan de noordelijke kant van de historische buitenplaats is gebouwd rond 1916. De circa 2,25 meter hoge vierkante pijlers zijn van baksteen met decoraties in blokmotief van natuursteen en voorzien van de naam Vaart en Duin.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave