Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.3.Bekslaan- Vogelenzangseweg.Transformatistation.   2

Bekslaan 9 Transformation

J.B. Van Lochum

Ca. 1915

Gemeentelijk monument

Transformatorstation
Het PEN Transformatorstation is ontstaan in de periode dat dergelijke kleinere utiliteitsbouwwerken onderwerp waren van esthetische vormgeving. Waar in andere gemeentes opdrachtgevers terugvielen op de heersende decoratieve architectuurstijlen, zoals de Amsterdamse School, had de PEN de Nieuw Zakelijke architect J. B. Van Loghem onder contract. Opvallend is het overkragende tentdak. Van Loghem was beïnvloed door de idealistische ideeën van Berlage, maar was aan de andere kant een meer compromisloos functionalist, die streefde naar volstrekt doelmatige architectuur: ‘een waarneembare schoonheid waar de lelijkheid deel van uitmaakt’. Energiecentrales en transformatorhuisjes zijn utilitaire bouwwerken bij uitstek. Van Loghem was een pionier in de ontwikkeling van dergelijke huisjes, in een periode dat de energiemaatschappijen voornamelijk met standaard ontwerpen werkten. Van Loghem ontwierp in de periode 1911-1919 voor de KEM (later PEN) vele transformatorhuisjes in verschillende architectuurstijlen: van de Amsterdamse School tot het functionalisme. Van de PEN huisjes in Bloemendaal is dit zakelijke ontwerp, dat van invloed was op transformatorhuisjes elders in Nederland, het meest karakteristiek.

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave