Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.8. Bekslaan 22 Hoofdgebouw Teylingerbosch

Bekslaan 22

1867

Rijks monument

Complex Huis te Vogelenzang


Hoofdgebouw Teylingerbosch
Het hoofdgebouw Teylingerbosch ligt ten noordoosten van het Huis te Vogelenzang.
Het is gelegen op een omgracht vierkant terrein als een blokvormig witgepleisterd woonhuis in neoclassicistische stijl uit 1867 (zie gedenksteen). Gebouwd op L-vormige grondslag bestaande uit twee bouwlagen onder een vlak, met 

pannen gedekt schilddak. Rechts een rechthoekige aanbouw van latere datum bestaande uit twee bouwlagen onder een plat dak. Thans is gebruik als kantoorruimte. De symmetrische vijf traveeën brede voorgevel (straatzijde) heeft aan weerszijden een verdiepingloze prieelvormige uitbouw. Al vroeg in de 17de eeuw stond er op deze plek reeds een voornaam huis omgeven door een gracht.

Los object Duiker in Teylingerbosch


Bij de moestuin ligt een 19de eeuwse duiker onder een natuurstenen afdekplaat. De watertoevoer die nog stevig stroomt zorgt voor verversing.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave