Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

G.4.Bekslaan 42.Villa Notten  2

Bekslaan 42

J.A. van Straaten jr.

1901

Gemeentelijk monument

Het landhuis Villa Notten is in 1900 ontworpen en in 1901 voltooid door de architect J. A. van Straaten Jr. Opdrachtgever was de heer M. van Notten. De architect Van Straaten kreeg zijn opleiding (18791883) aan het bureau van P. J. H. Cuypers, de grote negentiende-eeuwse architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station te Amsterdam. Na zijn leertijd bij Cuypers voltooide Van Straaten gedurende twee jaar zijn opleiding in Londen. Hierop vertrok Van Straaten naar Italië om uiteindelijk terecht
te komen in de Verenigde Staten, waar hij negen jaar zou werken. Bij zijn terugkomst in Nederland vestigde hij zich als zelfstandig architect te Amsterdam waar hij zou uitgroeien tot één van de toonaangevende architecten uit het begin van de twintigste eeuw. Zijn bekendste werk uit die periode is wel De Bijenkorf. In tegenstelling echter tot het statige warenhuis, was het landhuis dat Van Straaten voor Van Notten ontwierp veel meer in een pittoreske stijl, met zichtbaar Angelsaksische invloeden.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave