Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.87.Kerkweg 1.Kerk V-Zang RK

Kerkweg 1

Th. Molkenboer 

1853-1861

Rijks monument

Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming


De Vogelenzangse Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming is gebouwd tussen 1858-1861 naar ontwerp van architect Th. Molkenboer uit Leiden en architect Pelzer uit Kleef. De kerk is gebouwd op de plaats waar al eerder een kerk heeft gestaan. Het is een eenbeukige neogotische kruiskerk met gestuct houten kruisribgewelven en toren (55 meter hoog) met achthoekige bovenbouw. De klokkenstoel met klok is van François en Pieter Hemony, 1664, diam. 105 cm. Initiatiefnemer en stuwende kracht voor de bouw van de kerk was de toenmalige pastoor, monseigneur Th. Borret. Bijzonder in het interieur zijn de betegelde wanden, de mozaïek vloeren, de gebrandschilderde ramen en het fraaie beeldhouwwerk.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave