Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.114.Manpadslaan 8.Stalgebouw Woestduin  11

Manpadslaan 8

D.E.L. van den Arend

1905

Rijks monument

Voormalige renpaardenstal Woestduin


In 1905 is naar ontwerp van de architect D. E. L. van den Arend de renstal gebouwd, behorende bij de voormalige renbaan “Woestduin”. In 1901 werd er op het 17de-eeuwse landgoed “Woestduin” een paardenrenbaan aangelegd, naar ontwerp van de landschapsarchitect L. A. Springer. De bijbehorende opstallen als een tribune met café, een totalisatorshuisje en een renstal werden door de architect Van den Arend ontworpen. Het 17de-eeuwse buitenhuis “Woestduin” werd gelijktijdig tot hotel verbouwd. De door de Hotel- en Terreinmaatschappij “Woestduin” geëxploiteerde paardenrenbaan werd in 1909 opgeheven. Heden ten dage is de voormalige renbaan in hoofdlijnen nog zichtbaar in de structuur van het provinciaal landgoed “Woestduin”. Het grootste deel van de bij de renbaan behorende opstallen werd echter in de Tweede Wereldoorlog gesloopt evenals het buitenhuis. De renpaardenstal is gespaard gebleven. In 1980 is de renpaardenstal, welke is gelegen ten zuiden van de Manpadslaan op enige afstand van de weg, verbouwd.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave