Ons Bloemendaal
 

Monumenten

In 2011 verscheen het boek "De monumenten van de gemeente Bloemendaal" met daarin een afbeelding en omschrijving van alle 438 monumenten van de gemeente.

Wim Post en Cor van Iperen, respectievelijk schrijver en fotograaf van het boek hebben aan ons belangeloos al het materiaal van het boek ter beschikking gesteld om via onze site iedereen mee te laten genieten van alle monumenten in onze gemeente. De gemeente heeft het met een subsidie financieel mogelijk gemaakt om alle informatie op deze site te zetten. Wij zijn zowel Wim, Cor als de gemeente dan ook zeer dankbaar dat zij het mogelijk hebben gemaakt om onze lang gekoesterde wens namelijk " het toegankelijk maken van de monumenten voor iedereen" te realiseren. Nieuwe monumenten zullen aan deze site worden toegevoegd zodat er altijd een "up to date" overzicht is.

 Zoeken naar monumenten

- U kunt zoeken op trefwoord en/of op dorpskern.

- Door op de foto en/of op 'meer info' te klikken krijgt u meer informatie over het monument te zien.

Het beeldmateriaal van de monumenten mag niet zonder toestemming van NPD Communications worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt.

R.4. Druivenkas tegen tuinmuur.Landgoed VogelenzangR.4. TuinornamenetenRozentuinR.4. Waterwering van baksteen Huis te Vogelenz

Complex Huis te Vogelenzang

Tuinmuur met schuurtje en broeikas. Druivenkas. Orchideeënkas. Losse objecten.
Rijks monument

 

Tuinmuur met schuurtje en broeikas Huis te Vogelenzang

Rondom de rechthoekige moestuin aan de noordwest- en noordoostzijde een 18de-eeuwse tuinmuur van rode handgevormde baksteen. Op de kaart van Engelman (1794) is de zuidwestmuur als slangenmuur getekend, deze is thans niet meer aanwezig. De tuinmuur is voorzien van een tandlijst en rollaag van latere datum en wordt geleed door pijlers aan de binnenzijde en steunberen aan de buitenzijde. In de muur een getoogd poortje met houten deur. In de noordwestmuur is een uitgebouwd (buitenzijde) opslagschuurtje onder een met rode oud-Hollandse pannen gedekt lessenaarsdak. Aan de voorzijde (tuinmuur) een houten toegangsdeur met hardstenen dorpel en een meerruitsvenster. In de noordhoek staat een tegen de tuinmuur aangebouwde orchideeënkas uit 1820 (zie gedenksteen). De kas is op rechthoekig grondslag gebouwd onder een glazen lessenaarsdak gevat in een ijzeren frame.  Al deze aanbouwen zijn in vervallen staat.

Druivenkas op Huis te Vogelenzang

De tegen de tuinmuur aangebouwde 19de-eeuwse druivenkas is opgetrokken op een rechthoekig bakstenen fundament met ezelsrug. De kas bestaat uit drie delen, die door een tussenmuur van elkaar gescheiden zijn. In de scheidingsmuren een getoogd poortje. De kas is thans in vervallen staat (juni 1997) en heeft geen glazen bedekking meer.

Orchideeënkas op Huis te Vogelenzang

In de moestuin van Huis te Vogelenzang staat een 19de-eeuwse orchideeënkas op een rechthoekig bakstenen fundament waarop een frame van ijzeren T-balkjes. De kas had oorspronkelijk een verwarmd gedeelte dat werd afgescheiden van een koud gedeelte.

Losse objecten

Om het waterpeil van de vijver te regelen zijn in twee waterlopen twee waterkeringen aangebracht. De bakstenen dammetjes zijn in het midden voorzien van een ijzeren schuif.

De afrastering van het weiland voor het grote huis heeft een laag ijzeren hek uit de 19e eeuw. De ijzeren spijlen hebben de vorm van een ruitpatroon met gebogen bovenste ligger.

In de rozentuin staan twee bolvormige zandstenen vazen als tuinornamenten uit het midden van de 18de eeuw en een zonnewijzer uit ca 1750. Deze staat op een zandstenen sokkel in Lodewijk XIV stijl.  

Koudebak in de moestuin van Huis te Vogelenzang.

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave