Skip to main content

Schenken (giften, donaties) en legateren

Stichting Ons Bloemendaal wordt, met uitzondering van een kleine subsidie van de gemeente die gebruikt wordt voor het organiseren van de Open Monumenendagen, gedragen door de donaties van haar donateurs.

Met behulp van deze donaties wordt 4 keer per jaar het tijdschrift "Ons Bloemendaal" uitgegeven.
De uitgave van dit blad legt een groot beslag op onze inkomsten, waardoor relatief weinig overblijft voor de andere, minstens zo belangrijke activiteiten zoals het realiseren en onderhouden van een informatieve website, het aanbieden van excursies en lezingen, het aanzwengelen en bekostigen van diverse restauratieprojecten en het uitgeven van allerhande boeken over Bloemendaal.

Fiscaal vriendelijk schenken
Aan Stichting Ons Bloemendaal is door de Belastingdienst de ANBI-status toegekend.Dat betekent dat Ons Bloemendaal wordt gerekend tot een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en dat giften en donaties (bijvoorbeeld in de vorm van een periodieke schenking) volledig fiscaal kunnen worden verrekend. De periodieke schenking is een fiscaal aantrekkelijke manier om Ons Bloemendaal extra te ondersteunen. Dat lijkt een heel ingewikkelde procedure maar is dat allerminst.

De belangrijkste voorwaarde is dat u zich verplicht om minimaal 5 jaar deze periodieke schenking door te zetten. Deze verplichting vervalt uiteraard bij een onverhoopt overlijden van de schenker. Met drie simpele rekenvoorbeelden wordt duidelijk hoe een Periodieke Schenking voor u en Stichting Ons Bloemendaal uitpakt. We gaan hierbij telkens uit van een belastingtarief van 42%. Geldt voor u het belastingtarief van 52%, dan valt het voordeel nog hoger uit.

Voorbeeld A:
Stel dat u ieder jaar een bedrag van € 100,-- als jaarlijkse donatie aan ons overmaakt. U maakt geen gebruik van de fiscale mogelijkheden van de ANBI-status. In een periode van 5 jaar ontvangt Stichting Ons Bloemendaal 5 x € 100,00 = € 500,-- aan donaties van u en betaalt u ieder jaar € 100, dus in totaal eveneens € 500,-- 

Voorbeeld B:
Stel dat u deze jaarlijkse donatie wilt omzetten in een Periodieke Schenking. Met de fiscale mogelijkheden van de ANBI-erkenning schenkt u (minimaal) 5 jaar lang € 100,- Met het fiscale voordeel van een belastingtarief van 42% betaalt u uiteindelijk slechts € 58, per jaar. Ons Bloemendaal ontvangt de volledige € 100,- en na belastingaftrek kost dit u uiteindelijk slechts € 58,- per jaar.

Voorbeeld C:
Stel dat u ieder jaar een bedrag van € 100,- als jaarlijkse donatie aan ons overmaakt. En dat u dat nu (voor een periode van minimaal 5 jaar) wilt omzetten in een Periodieke Schenking. Maar nu wilt u het verkregen belastingvoordeel óók aan Ons Bloemendaal doen toekomen. Om op netto € 100,- donatie uit te komen (ná de belastingaftrek van 42%), mag u aan Ons Bloemendaal een periode schenking  doen van € 173,- per jaar. Ons Bloemendaal ontvangt dat 5 jaar lang een bedrag van € 173 = € 865 en uiteindelijk kost dit de schenker een bedrag van € 100 per jaar (=€ 500).

 

 

Voorbeeld A

Voorbeeld B

Voorbeeld C

Jaarlijkse donatie (bruto)

€ 100,--

€ 100,--

€ 173,--

Belastingvoordeel

0%

42%

42%

Netto bedrag schenker

€ 100,--

€ 58,--

€ 100,--

Ons Bloemendaal ontvangt

€ 100,--

€ 100,--

€ 173,--

Som donaties in 5 jaar

€ 500,--

€ 500,--

€ 865,--

                              

De Belastingdienst verlangt dat de penningmeester van de ANBI-instelling een register voert, waarin is vastgelegd welke donateur zich heeft verbonden zijn of haar donatie om te zetten naar een Periodieke Schenking. In dit register is aan ieder periodieke schenker een uniek nummer toegekend, waaraan de looptijd van de periodieke schenking, de hoogte ervan en enkele persoonlijke gegevens van de periodieke schenker staan opgevoerd.

Heeft u interesse om Stichting Ons Bloemendaal te begiftigen met een periodieke schenking, neemt u dan contact op met een van de bestuursleden of direct met de penningmeester. Deze loodst u graag door en langs deze administratieve verplichtingen. Ook informeert hij u graag over andere vormen van schenken of legateren, bijvoorbeeld over het opnemen van Ons Bloemendaal in uw testament. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor meer informatie klikt u op onderstaande link: 
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/schenken/giften_aan_goede_doelen/giften

Naam: Stichting Ons Bloemendaal
RSIN/fiscaal nummer: 8028.40.383

 anbi