Ons Bloemendaal
 

Dorpskern


Trefwoord

Activiteiten


Activiteitenkalender 2019:

Voor donateurs heeft Stichting Ons Bloemendaal een aantal excursies op de agenda staan met aansprekende onderwerpen. Voor deze activiteiten kunt u zich met ingang van 28 maart 2019 vanaf 09.00 uur aanmelden per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon: tel 023 525 86 94 (Fieke van Hulst). Per activiteit kunt u maximaal drie personen aanmelden, bijdrage € 5,- per persoon. 

 

 excursie2019Elswout

Kennismaking met de toekomstvisie van Staatsbosbeheer op de gebouwen op Elswout 
o.l.v. Peter Wichman

Donderdag 18 april 2019
Tijden: 19.30 uur tot circa 21.30 uur
Verzamelen bij de Aardappelkelder (theater naast de parkeerplaats). Max. 45 personen.

Elswout is een 17de-eeuwse buitenplaats van circa 70 hectare, die bestaat uit een monumentaal park met wandelpaden, vijvers, vaarten en diverse follies en ook verschillende historische gebouwen. Het gehele landgoed is in bezit van Staatsbosbeheer met uitzondering van het grote huis. Tijdens deze excursie bezichtigen we met name de gebouwen die eigendom zijn van Staatsbosbeheer.
We starten om 19.30 uur in de Aardappelkelder met een korte introductiefilm. Een deskundige van Staatsbosbeheer geeft ons uitleg over de geschiedenis en de rijkdom van Elswout als geheel. Er zal specifiek worden ingegaan op de recente restauratie en op de toekomst van de Boerderij met hooimijten en van de beide Koetshuizen. We bezichtigen deze Rijksmonumenten die nu nog leegstaan ook van binnen. Duur excursie ca. 1,5 à 2 uur.

 

excursie2019KleinWildhoef

Rondwandeling over landgoed Klein Wildhoef o.l.v. Joan Patijn en Fred Hopman
Zondag 12 mei 2019
Tijden: 14.00 tot circa 16.00 uur
Verzamelen bij het hek van het landgoed aan de Donkerelaan t.o. de cricketclub. Max. 25 personen.

Na een aantal jaren staat een excursie op Klein Wildhoef wederom op ons wensenlijstje. Wij zijn dan ook erg blij dat de eigenaar direct aangaf dat de donateurs van Ons Bloemendaal van harte welkom zijn. Op dit particulier landgoed, dat veel groter is dan men zou vermoeden, is veel aan natuurschoon te zien. Onder leiding van Joan Patijn, samen met vogel- en natuurkenner Fred Hopman, wandelen we door het park waar zij ons zullen vertellen over de geschiedenis van het landgoed, de flora en fauna en de relatie met Groot Wildhoef. Wij bezoeken de ijskelder, die nu wordt bewoond door vleermuizen en bekijken het theehuisje dat zichtbaar is vanaf de Brederodelaan.
Wij sluiten af met een glaasje wijn, waarbij wij nog wat kunnen napraten.

 

excursie2019DuinenDaal

Architectuurwandeling door Duin en Daal o.l.v. Gert Jan van Setten
Zondag 2 juni 2019
Inloop 10 uur; aanvang: 10.30; einde: circa 13.00 uur
Verzamelen bij het Pannenkoekenhuisje aan de Mollaan 2, Bloemendaal. Max. 25 personen.

Het mooiste villapark in Nederland ligt in Bloemendaal, park Duin en Daal. Ooit was het een blekerij, na 1774 een buitenplaats en in de jaren 1897 – 1905 aangekocht door de ‘Binnenlandsche Exploitatie Maatschappij van Onroerende Goederen’. Voor het stedenbouwkundig plan werd L.A.Springer ingehuurd en na de verkoop van de percelen hield de maatschappij toezicht op bebouwing en begroeiing. Een voorbeeldig villapark kwam tot stand: voornaam maar vriendelijk, royaal opgezet en optimaal ingebed in de natuurlijke omgeving. In de periode 1897 – 1940 verrezen daar 66 villa’s in verschillende stijlen. Naast belangrijke architecten als J.W. Hanrath, Jos. en Ed. Cuypers en J. Stuyt hebben ook lokale grootheden als J.A.G. van der Steur, Mulder & Van Asdonk en H.W. van Kempen hun stempel gezet.
Gezien de vele hoogteverschillen en de korte afstanden is deze keer gekozen voor een wandeltocht. We verzamelen vanaf 10 uur bij het Pannenkoekenhuisje aan de Mollaan voor een koffie of thee en vertrekken om 10.30 uur. Duur van de wandeling is ca. 2 uur.

 

excursie2019GGZ

Toekomst en geschiedenis van het GGZ-InGeest terrein in Bennebroek o.l.v. Roel Schotanus
Zaterdag 31 augustus 2019
Inloop: 11 uur; aanvang: 11.30 uur; einde: circa 13.00 uur.
Verzamelen bij het Living Museum in het hoofdgebouw aan de Rijksstraatweg 113, Bennebroek (net voorbij het bord 'Hillegom'). Max. 25 personen.

Het terrein van voormalig psychiatrisch ziekenhuis Vogelenzang te Bennebroek, het huidige GGZ-InGeest terrein, staat een ingrijpende verandering te wachten. Voordat het zover is kunnen wij onder leiding van Roel Schotanus een wandeling maken over het terrein waarbij hij ons veel kan vertellen over de geschiedenis en de plannen die voor dit gebied op de plank liggen. Indien mogelijk zullen we ook enkele gebouwen van binnen bekijken. Vanaf 11.00 uur is er inloop met koffie en thee in het Living Museum in het hoofdgebouw. De wandeling start om 11.30 uur. Duur ca. 1,5 à 2 uur. Bij het hoofdgebouw is parkeergelegenheid.

 


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave