Ons Bloemendaal
 

Activiteiten


Activiteitenkalender 2017:

 

Rondleiding Tiltenberg in Vogelenzang
Zondag 2 april 2017

Op De Tiltenberg te Vogelenzang was tot twee jaar geleden het grootseminarie voor het bisdom Haarlem- Amsterdam gevestigd. Hier studeerden ook seminaristen uit het aartsbisdom Utrecht en het bisdom Rotterdam. Na de verkoop van het bisschoppelijk paleis te Haarlem is het seminarie verhuist naar Heiloo en is De Tiltenberg nu de plek geworden voor de curie van het bisdom en biedt het nog steeds onderdak aan de filosofisch- theologische opleiding Sint Bonifatius. De rector van dit centrum ontvangt ons zondagmiddag met koffie en zal ons daarna een rondleiding geven over de begane grond van het hoofdgebouw en de kapel. Als het weer het toelaat maken we vervolgens een wandeling door de geaccidenteerde tuin die gedeeltelijk is gelegen op de laatste duinenrij. We sluiten de wandeling af met koffie of thee in het hoofdgebouw.

Verzamelen: 14.00 uur op de parkeerplaats van de Tiltenberg aan de Zilkerduinweg 375 te Vogelenzang. Einde tussen 15.00 en 15.30 uur. Eigen bijdrage: 5 euro per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van 29 maart (maximaal 3 personen) bij Fieke van Hulst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch: 023-5258694.

Donateurs die niet eerder hebben deelgenomen aan een activiteit krijgen voorrang.

 

Jaarvergadering en lezing
Woensdag 19 april 2017, 19.30 uur in Kennemerlyceum.

 

Architectuurfietstocht Vogelenzang en Bennebroek o.l.v. Gert Jan van Setten
Zondag 21 mei 2017

Dit voorjaar gaan we naar het 'diepe zuiden' van onze gemeente, naar Vogelenzang en Bennebroek. We fietsen via de historische buitenplaatsen en Leyduin en Huis te Vogelenzang naar het dorp Vogelenzang. Vervolgens passeren we het complex 'de Geestgronden' van architect A.T. Kraan in ambachtsheerlijkheid Bennebroek. We bekijken dan de Nederlands Hervormde Kerk van architect P. Post en ander architectonische monumenten in Bennebroek. De tocht duurt tot circa 14.00 uur, dus dit jaar zal het wat langer fietsen zijn dan voorgaande jaren.

Verzamelen: 10.30 uur bij de Uitspanning De Oase, 1e Leyweg, Vogelenzang. Einde circa 14.00 uur. Eigen bijdrage: 5 euro per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van 29 maart (maximaal 3 personen) bij Fieke van Hulst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 023 525 86 94.

Donateurs die niet eerder hebben deelgenomen aan een activiteit krijgen voorrang.


Wandeling Landgoed Schapenduinen                
Woensdag 21 juni 2017

N.B. Deze excursie is inmiddels volgeboekt. Belangstellenden worden op een wachtlijst geplaatst.

Dit landgoed waarvan de vroege historie al teruggaat naar de 12de eeuw, werd eerst in 1930 bebouwd met een landhuis, thans Rijksmonument naar het ontwerp van de architect W. Hamdorff, die ook het Singer Museum in Laren ontwierp. Toen 'Schapenduinen' door de familie werd aangekocht had het huis jarenlang gediend als o.a. jongensinternaat en tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen en verkeerde het in zeer verwaarloosde staat. Zowel huis als tuin zijn helemaal opgeknapt en dienen alweer jaren als een heerlijk huis en speelplek voor de familie. De eigenaar zal ons zelf rondleiden op dit lommerrijke landgoed en vertellen over de geschiedenis van het gebied. We sluiten de wandeling af met een glaasje wijn in de tuin.

Verzamelen: 19.30 uur aan het begin van de inrit van het landgoed Caprera aan de Brederodelaan 145. Einde 21.00 uur. Eigen bijdrage: 5 euro per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van 29 maart (maximaal 3 personen) bij Fieke van Hulst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 023 525 86 94.

Donateurs die niet eerder hebben deelgenomen aan een activiteit krijgen voorrang.


Rondleiding Joodse Begraafplaats o.l.v. Joan Patijn en Paulanha van den Berg
Zondag 20 augustus 2017 

In 1797, tijdens de Franse tijd, ontstond een afsplitsing binnen de Amsterdamse Hoogduitse Joodse Gemeente en werd 'Adath Jessurun' opgericht met een eigen begraafplaats in Overveen. Dit rijksmonument is de oudste begraafplaats in de gemeente Bloemendaal en is een van de eerste uitingen van de emancipatiebeweging van het Nederlandse jodendom. De toegangspoort en de muren zijn recentelijk gerestaureerd, het Metaheerhuisje is in onderhoud. Met bijzondere grafstenen zoals van rabbijn Graanboom, bankier en politicus Wertheim en president van de Hoge Raad Visser is deze sfeervolle begraafplaats een bezoek waard.

Verzamelen: 14.00 uur bij Eetcafé Klein Centraal aan de Tetterodeweg 4 in Overveen. Einde circa 15.30 uur. Eigen bijdrage: 5 euro per persoon. Maximaal 25 deelnemers. Aanmelden met ingang van 29 maart (maximaal 3 personen) bij Fieke van Hulst per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 023 525 86 94.


Donateurs die niet eerder hebben deelgenomen aan een activiteit krijgen voorrang.


Jaarmarkt Bloemendaal
Zaterdag 2 september 2017
U vindt onze kraam doorgaans schuin tegenover de ingang van de Hervormde Kerk aan het Kerkplein.


Open Monumentendagen "Boeren, burgers en buitenlui".
Zaterdag 9 en zondag 10 september
In samenwerking met de eigenaren willen we u de gelegenheid geven zoveel mogelijk monumenten in onze gemeente te kunnen bezoeken. Zodra het volledige programma bekend is, zal dit op onze website verschijnen, naar verwachting zal dat in juli te zien zijn. Meer informatie is dan ook terug te vinden op www.openmonumentendag.nl en op de website van de gemeente Bloemendaal.

 

 


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave