Excursies

De activiteitencommissie heeft in 2022 en aantal excursies op de agenda staan met aansprekende onderwerpen. Dit jaar viert onze stichting haar 9e lustrum. Wij verzorgen hiervoor één excursie die toegankelijk zal zijn voor meer deelnemers dan gewoonlijk. Hieronder leest u de omschrijving.

Voor praktische informatie kunt u de in het magazine bijgesloten activiteitenkalender raadplegen. Alles natuurlijk onder het voorbehoud dat er zich geen nieuwe beperkingen voordoen in verband met een coronavirus...


Zondag 1 mei

Lustrumexcursie "Interieur in het monument"

Georganiseerd door Gert Jan van Setten en Annelies Roskam-Olgers

Deze excursie is alleen voor donateurs van Ons Bloemendaal, met maximaal één introducé.

Tijdens deze middag krijgt u de gelegenheid bij vier van tevoren uitgekozen woningen de architectonisch historische kenmerken in deze woning te bekijken. U houdt u aan de afgesproken bezoektijden. Bij iedere woning treft u iemand van Ons Bloemendaal om uw komst te registreren zodat ook de eigenaar van de woning op de hoogte is wie zijn huis betreedt. Bij uw eerste bezoek betaalt u de bijdrage van 5 Euro per persoon, u ontvangt dan een polsbandje waarmee u die middag vrij toegang hebt tot de vier door u gekozen woningen. De samenstellers van deze middag hebben voor iedere woning een informatieblad samengesteld wat u bij de desbetreffende woning ontvangt.

Het is niet toegestaan van de woning en nabije omgeving foto's te maken met uw telefoon of camera om veiligheids- en verzekeringsredenen.

Aanmelden kan alleen per e-mail, met vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Vanzelfsprekend wordt deze informatie alleen gebruikt voor deze excursie en zal beperkt gebruikt worden om te delen met de eigenaren van de door u opgegeven woningen. Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging van deelname of wordt u op de wachtlijst geplaatst als het maximale aantal deelnemers is bereikt.

Als u aan deze excursie wilt deelnemen stuurt u een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U krijgt het overzicht met een beknopte omschrijving van de deelnemende woningen dan per e-mail toegestuurd. Aan de hand daarvan maakt u uw keuze en geeft deze aan bovengenoemd e-mailadres door. Er wordt gewerkt met tijdblokken (vanaf 14:00-17:00 uur). Wij doen ons best rekening te houden met uw voorkeur maar kunnen geen garantie geven.

Voor deze excursie kunt u zich aanmelden tot 15 april a.s..

♦♦♦♦♦

Zondag 29 mei

Wandeling door Thijsse's Hof voor oud met  jong

De Kennemerduinen zijn de mooiste duinen in Nederland volgens Jac. P. Thijsse. Thijsse's Hof is de oudste heemtuin in Nederland. De bioloog Jac. P. Thijsse kreeg dit stuk grond ter grootte van 2 hectare cadeau van de gemeente Bloemendaal ter gelegenheid van zijn verjaardag. Midden in het park staat een bronzen beeld van Thijsse, aan de rand van de natte duinvallei van het Hof.

Deze wandeling is bedoeld voor (groot)ouder met (klein)kind. Waar de een wellicht al heel wat voetstappen heeft liggen in het Hof, zal de ander dit nog gaan ervaren. Onder leiding van twee natuurgidsen lopen wij door Thijsse's Hof, waar zij ons vertellen over alles wat er groeit en wat het nut is van deze bijzondere biotoop. Deze wandeling duurt ca. 1,5 uur.

♦♦♦♦♦

Zondag 21 augustus

Wandeling door historische kern van Bennebroek

Onder leiding van Martin Bunnik

Deze wandeling brengt ons via de Binnenweg in het bos van het Huis van Bennebroek en via de belvedère op De Dageraad. Aan de hand van oude foto's en kaarten horen wij hoe de oude kern van het dorp en het Huis te Bennebroek er ooit uitgezien zouden hebben. Hoogtepunten in deze wandeling zijn onder andere de Hervormde Kerk, het Huis te Bennebroek, het Jagershuis, Middendorp, de pastorie, de uitspanning De Swarte Hondt, de Beek, de voormalige hofstede Nollenburg, het park van Huis te Bennebroek, het belvedère en De Dageraad. Deze wandeling duurt ca. 1,5 uur.

♦♦♦♦♦

Zondag 25 september

Literaire wandeling door Bloemendaal

Onder leiding van Wim Vogel

De heer Wim vogel heeft enkele jaren geleden literaire wandelingen voor onze donateurs verzorgd en is gelukkig nu weer in de gelegenheid met ons een wandeling te maken waarbij wij diverse auteurs onderweg zullen 'ontmoeten'. Deze wandeling zal ongeveer anderhalf uur duren en wij maken dan kennis met onder andere Nicolaas Beets, De Genestet, Rita Verschuur, Elisabeth Koolaart, Godfried Bomans, Frederik van Eeden, Adriaan Loosjes, Willem Hofdijk, Helene Nolthenius, Margreet Wijnstroom, Frida Vogels, Henriëtte Roland Holst en vele anderen. Start is op een historisch punt in het centrum van Bloemendaal-dorp, de Hervormde Kerk aan het Kerkplein en zal eindigen op de hoek van de Zomerzorgerlaan/Bloemendaalseweg.

♦♦♦♦♦

Zondag 6 november

Rondleiding door de modelboerderij van landgoed Elswout

Onder leiding van Rien de Vries

De modelboerderij van Elswout ligt net buiten de poort van de historische buitenplaats. Het pand werd in 1884 gebouwd naar ontwerp van architect C. Muysken en is onderdeel van het rijksmonument Elswout. 

Sinds 2003 staat de boerderij leeg en wordt deze antikraak bewoond. In 2015 startte Staatsbosbeheer met de casco restauratie van de boerderij. Dit was mogelijk met subsidies van de provincie Noord-Holland en een eigen bijdrage van Staatsbosbeheer. Het groot onderhoud aan onder meer daken en gevels werd in de loop van 2018 afgerond. Wij krijgen gelegenheid deze boerderij te bezoeken onder leiding van een boswachter om kennis te nemen van de geschiedenis die zich hierin heeft afgespeeld. Veel originele details zijn in het interieur terug te vinden. Deze rondleiding duurt ca. 2 uur.

♦♦♦♦♦

   

  

 

 

 

 

 

 

© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave