Ons Bloemendaal
 

Activiteiten


Activiteitenkalender 2020:

 

Excursies Ons Bloemendaal

 

De activiteitencommissie van Stichting Ons Bloemendaal heeft voor haar donateurs weer een aardig gevulde agenda in 2020 samengesteld. Hieronder leest u de omschrijving. 

Eén zondag zullen wij een paar stappen buiten onze gemeente doen en snel terugkeren.

 

  

Rondwandeling over landgoed Schapenduinen

Gidsen zijn nog nader te bepalen 

Zondag 5 april 2020, aanvang 11.00 uur., einde circa 12.30 uur.

(In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus zal deze excursie naar een latere datum dit jaar verschoven worden. U kunt zich wel alvast op de lijst laten zetten en ontvangt dan t.z.t. bericht over de nieuwe datum.)

Verzamelen: aan het begin van de oprit van het landgoed Caprera aan de Brederodelaan 145 te Bloemendaal. Auto's kunnen geparkeerd worden aan de overkant van de Brederodelaan.

 

Dit landgoed waarvan de vroege historie al teruggaat naar de 12de eeuw, werd eerst in 1930 bebouwd met een landhuis, thans Rijksmonument, naar het ontwerp van de architect 

W. Hamdorff, die ook het Singer Museum in Laren ontwierp. Toen “Schapenduinen” door de huidige bewoners werd aangekocht had het huis jarenlang gediend als o.a.  jongensinternaat en tehuis voor verstandelijk gehandicapte kinderen en verkeerde in zeer verwaarloosde staat. Zowel huis als tuin zijn helemaal opgeknapt en dienen alweer jaren als een heerlijk huis en speelplek voor de familie. Gidsen zullen ons rondleiden op dit lommerrijke landgoed en vertellen over de geschiedenis van het gebied en natuurlijk hopen wij nog stinsenplanten te kunnen ontdekken. 

 

  

Architectuurfietstocht Aerdenhout

o.l.v. Gert Jan van Setten

Zondag 24 mei 2020, Koffie/thee vanaf 10.00 uur, aanvang fietstocht 10.30 uur.

(In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt deze excursie verschoven naar een latere datum. U kunt zich wel alvast op de lijst laten zetten en ontvangt t.z.t. hierover informatie)

Verzamelen: bij Kraantje Lek, Duinlustweg, Overveen.

 

Deze keer gaan we op de fiets de bijzondere architectuur van Aerdenhout ontdekken. Het thema van de excursie is: ‘onvermoede schoonheden in een villadorp’. Het zal geen inspannende fietstocht worden, want er wordt veel op- en afgestapt, bij de ca. twintig objecten die we gaan bekijken. Uiteraard zijn daar veel bezienswaardige villa’s bij, maar twee kerken en een school zullen we ook aandoen. De nadruk zal liggen op architectuur uit de eerste decennia van de vorige eeuw, met werk van bekende architecten als Jac. London, 

A. de Maaker, A.P. Smits, W.C. Bauer en K.P.C. de Bazel.

Voorafgaand aan de fietstocht geeft Gert Jan van Setten een korte inleiding over de oorsprong en ontwikkeling van Aerdenhout als villadorp. We eindigen ca. 14.00 uur op de hoek van de Bovenweg – Juliana van Stolberglaan. Duur van deze fietstocht is ca. drie uur.

 

 

Rondwandeling buitenplaats Woestduin

o.l.v. Martin Bunnik

Zondag 21 juni 2020, koffie/thee vanaf 10.00 uur, aanvang wandeling 10.30 uur.

(In verband met de ontwikkelingen rond het coronavirus wordt deze excursie verschoven naar een later tijdstip)

Verzamelen: Inlooptijd is openingstijd, dus niet eerder dan 10.00 uur, bij restaurant 'De Vogelelnsangh'. Vogelenzangseweg 182, Vogelenzang.

 

Woestduin vormt samen met Leyduin en de verdwenen hofstede Croesbeek een aaneengesloten complex van buitenplaatsen op de overgang van de duinen naar de lager gelegen strandvlakte. Het in Vogelenzang gelegen gebied is nu in handen van Landschap Noord-Holland.

David ten Hove verwerft het buiten in 1764 en vergroot zijn gebied met de pacht van een deel van de Leyduinen. Hij verfraait het buiten en laat een nieuw huis genaamd ‘Woestduin’ bouwen. Dit huis wordt in 1955 gesloopt. De huidige spiegelvijver, verschillende lanen en de beide uitzichtheuvels stammen nog uit de periode van Ten Hove. Het meest bekend is Woestduin van de periode 1901-1911 toen de eerste renbaan van Nederland hier werd gevestigd.

Tijdens de wandeling wordt aan de hand van oude foto’s en kaarten verteld hoe het gebied, het voormalige buitenhuis en de renbaan er ooit uit hebben gezien.  Ook wandelen we langs eeuwenoude grenspalen en zal Martin iets vertellen over de jacht die in de aangrenzende duinen plaatsvond. Duur van de wandeling is ca. 2 uur.

 

 

“Promenade scandaleuse”, rondwandeling Westelijk Tuinbouwgebied, Duinvliet en Elswout

o.l.v. George Berenschot

Zondag 30 augustus 2020, koffie/thee vanaf 10.00 uur, aanvang wandeling 10.30 uur.

Verzamelen: bij het 'Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125, Haarlem.

 

Voor een keer gaan wij buiten de grenzen van de gemeente Bloemendaal en maken een wandeling door het Westelijk Tuinbouwgebied aan de rand van het Ramplaankwartier, doen landgoed Duinvliet aan en vertreden ons even op Elswout.

Het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem ligt ingeklemd tussen deze (voormalige) buitenplaatsen. 

Sommige bewoners van deze buitenplaatsen waren verwikkeld in de grote of grootste schandalen van hun tijd. Onder leiding van George Berenschot wandelen wij door het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem langs de plekken waar zij woonden en/of waar de schandalen zich voltrokken en maken wij kennis met een ongerept stukje Haarlem.

Duur van de wandeling is ca. 2 uur.

 

Voor bovenstaande activiteiten kunt u zich met ingang van 25 maart vanaf 9.00 uur aanmelden per e-mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 023-5258694 (Fieke van Hulst). Per activiteit kunt u maximaal drie persoenen aanmelden, bijdrage is 5 euro per persoon. 

 


© Ons Bloemendaal - design: NPD communications | Interweave