Skip to main content

Excursies

De activiteitencommissie heeft in 2023 een aantal excursies voor u op de agenda staan met uiteenlopende onderwerpen. Hieronder leest u de omschrijving.

Voor praktische informatie kunt u de activiteitenkalender raadplegen, bijgevoegd in het voorjaarsnummer van het tijdschrift. 

Aanmelden kan per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Zaterdag 22 april, 13:30 - 16:30 uur

Fietsexcursie 'oorlogsverleden in het Nationaal Park Zuid Kennemerland' onder leiding van Coen van Oosterom

Tijdens deze fietsexcursie laat oud PWN boswachter Coen van Oosterom ons zien dat er in de duinen nog veel sporen zijn van de Tweede Wereldoorlog, onder andere van de Atlantik Wall. Fusillades, militaire oefenplekken en andere zichtbare herinneringen uit dit stukje bewogen geschiedenis zullen behandeld worden. Coen leidt u tijdens een ca. 15 kilometer lange fietstocht door dit oorlogsverleden in 'zijn' duingebied. Bij slecht weer zal de excursie verplaatst worden.

Deze fietsexcursie is volgeboekt, er bestaat een wachtlijst!

♦♦♦♦♦

Zondag 21 mei, 11:00 - 12:30 uur

Rondwandeling Schapenduinen onder leiding van Jan de Jong

Het landgoed waarvan de vroege historie al teruggaat naar de twaalfde eeuw werd eerst in 1930 bebouwd met een landhuis, nu rijksmonument, naar het ontwerp van de architect W. Hamdorff, die ook het Singer Museum in Laren ontwierp. Huis en tuin zijn helemaal opgeknapt en dienen al weer jaren als een heerlijk huis voor de familie. De eigenaar zal ons zelf rondleiden op dit lommerrijke landgoed en vertellen over de geschiedenis van het gebied.

Deze wandeling is volgeboekt, er bestaat een wachtlijst!

♦♦♦♦♦

Zondag 11 juni, 14:30 - 16:30 uur

Rondwandeling over Park Brederode onder leiding van Bert Hartoch

In de strandvlaktezone aan de noordzijde van Bloemendaal ligt het uitgestrekte terrein van het voormalig Provinciaal Ziekenhuis Meer en Berg. Naar ontwerp van J.D. Zocher verrijst hier het krankzinnigengesticht en het omliggende park, later Provinciaal Ziekenhuis Meer en Berg genaamd. Het is het eerste gesticht in Nederland dat buiten de stad is gebouwd. In 1986 sloot de kliniek en ca. 25 jaar later was het hoofdgebouw zorgvuldig omgebouwd tot woningen. Maar er waren meer gebouwen op het terrein aanwezig, elk met een eigen verhaal. De parkwachter van toen kent Park Brederode als zijn broekzak en maakt u graag deelgenoot van de geschiedenis van het park.

Deze wandeling is volgeboekt. Er bestaat een wachtlijst!

♦♦♦♦♦

Zondag 24 september, 15:00 - 16:30 uur

Literaire 'Bomans" wandeling onder leiding van Wim Vogel

Godfried Bomans heeft vele jaren in Bloemendaal gewoond, net als veel andere schrijvers. Onder leiding van Wim Vogel maken wij kennis met Bomans en zijn vakgenoten, waaronder Johannes van Vloten, Frederik van Eeden, Jac. P. Thijsse, Conrad Busken Huet, Ivan Toergenjev, Margreet Wijnstroom, Everhardus Johannes Potgieter en als jongste van hen Kees van Beijnum. Wandelend trekken zij aan ons voorbij net als de blekerijen en  buitenplaatsen die Bloemendaal rijk is.

Deze wandeling is volgeboekt. Er bestaat een wachtlijst!

♦♦♦♦♦

IN REPRISE

Fietsexcursie door het oorlogsverleden in het Nationaal Park Zuid Kennemerland onder leiding van Coen van Oosterom.

Zaterdag 7 oktober

Tijdens deze fietsexcursie laat oud PWN boswachter Coen van Oosterom ons zien dat er in de duinen nog veel sporen zijn van de Tweede Wereldoorlog, onder andere van de Atlantik Wall. Fusillades, militaire oefenplekken en andere zichtbare herinneringen uit dit stukje bewogen geschiedenis zullen behandeld worden. Coen leidt u tijdens een ca. 15 kilometer lange fietstocht door dit oorlogsverleden in zijn duingebied. Bij slecht weer zal de excursie niet verplaatst worden.

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.